Parlem de tu
Sant Cugat és una església romànica del S. XI.
Al seu interior, a la part oest hi  trobem la pica baptismal  i entrant a mà dreta la pica de l’ aigua beneïda, on abans la gent tenia el costum d’agafar aigua amb la mà i fer-se el senyal de la Creu.
    


   
Podem veure aquests bancs tan curiosos,  estant gravats amb  el nom de la casa de pagès. Són totes les cases que  formen aquesta petita parròquia. Per exemple: la casa del Soler o les Iglesias.

 
Exemples dels bancs actualment de l’interior de l'església.

 També hi ha els bancs de les Priores al braç sud del creuer i  el dels Priors al braç nord del creuer.  Són bancs en forma de caixa,on hi guardaven les coses.Les Priores eren les que cada cop que s’ acabava un ofici (missa) ,regalaven un ramet de flors a canvi d’una almoina o la voluntat. Això només es feia en festes assenyalades, Mare de Déu del Roser,Festa Major..


 En aquesta imatge podeu contemplar el patró : Sant Cugat.

           

 Una de les tombes que  hi ha. S'hi pot llegir: Hiacinto Soler, com molt bé indica el seu cognom és de la casa del Soler. Però també la inscripció ens diu que va ser rector de Sant Cugat del Racó,l’any 1661

cimbori circular

 
 
A mà esquerra tenim la imatge de la porta.. A sobre hi tindríem un exemple de l’ absis decorat amb les faixes lligades amb aquests petits arquets,elements de la decoració llombarda i el cimbori cilíndric amb les finestres cegues. A baix podem veure el campanar, amb una campana."...  no vull que el pas del temps,et sotmeti a l'abandó i a l'oblit."
                                                                 

Interior de l'església:

Foto,SPAL.Diputació de Barcelona. Revista e-rph.

2 comentaris:

  1. Sant Cugat del Racó del passat has revingut al present. L'Equip Directiu de l'EDN ha decidit apadrinar-te!

    ResponSuprimeix